Ospalá Sova o kávě

Napsal Ospalá-Sova.bloger.cz (») 6. 4. 2015 v kategorii Ospalá sova o kávě..., přečteno: 615×
Zaujalo mě : eetgo.cz = eet zdarma a online0b13583d388858607165a41827049fc4.jpg

Během mého krátkého života jsem okusila mnohé, ale s čistým srdcem mohu říct, že nejhorší podoba kávy existuje jen jedna: žádný kafe! To se pak řídíte heslem "darovanýmu hrnku kafe na chuť nehleď" a vypijete i ten největší hnus, který vám v záchvěvu solidarity přinese sousedka koroptev.

Mluvím z vlastní zkušenosti! Minulý týden sněžná vichřice připravila část lesa, kde bydlím, o přívod elektrické energie. Nefunkční topení, neblikající wifina, tekoucí mražák – to všechno se dalo ustát, ale nefunkční rychlovarná konvice?! Můj svět se zhroutil; najednou nemělo nic smysl. A pak se ozval ten spásný zvuk zobáčku klovajícího do dveří! Ano, tam stála ona s párem hrnků "kávy" a touhou pomoci bližnímu svému…

Z toho všeho jsem si ale vzala ponaučení. Buď si nechám do borovice zavíst plyn, tak jako to má koroptev, nebo si pořídím alespoň malou plynovou bombu pro případ největší krize.

Teď k věci... Za posledních osm let, co holduji temnému životabudiči, mým zobáčkem protekly hektolitry kávy. Zkusila jsem různorodé varianty, které vyvolávaly rozdílné reakce těla i mysli. Přesto mě uspokojuje jen jeden jediný způsob přípravy, jenž probudí šedé buňky mozkové.

Přicházím tedy s tímto článkem, ve kterém se s vámi podělím o několik sovích postřehů. Nečekejte nějaký sloh od odborníka, kde se dočtete, která káva na trhu je ta nejlepší! Vše je psáno s nadsázkou a pouze pro pobavení. Popovídám vám o kávě vážně nevážně:

Bez kofeinu

Nevím, kdo tuhle pekelnou věc vymyslel, ale zasloužil by za to oškubat všechno peří! Káva bez kofeinu se tváří jako káva; voní jako káva; používá dokonce dokonalé mimikry, aby kafaře zmátla; ale přesto to není káva.

I voda z týden nošených ponožek by vás po ránu spíš probudila, než hrnek téhle břečky, která byla jeden čas náramně v kurzu. Vím, že někteří mají zdravotní problémy a kofein by jim mohl uškodit. U nich a těhotných plně chápu, proč chtějí alespoň žít v iluzi, že si ráno dali kafe. Ale u všech puštíků, proč se tímhle týrají zdraví jedinci?!

Pokud nechcete své tělo, které považujete za chrám, zahlcovat škodlivinami jako je právě kofein, tak pijte domácí džusíky, které si ráno ohřejete v mikrovlnce. Efekt na mozek to bude mít pravděpodobně stejný jako bezkofejnová "káva", jen s tím rozdílem, že tělo zaplavíte vitamínkama.

  Rozpustná káva

Ráno zaspíte. Horkotěžko si stačíte srovnat peří a vyčistit zobák. Vaší touhu po kávě, kterou vyzunknete cestou, může ukojit jen rozpustná káva v termohrnku.

Hahaha, ne! Kofein tam sice je, ale pro mou potřebu ho bylo vždy málo. Tento nápoj probouzí mozek tak napůl. Obvykle hemisféru, kterou v daný okamžik vlastně vůbec používat nepotřebujete (alespoň ze soví zkušenosti).

Pro mě je to taková Chytrá Horákyně mezi kávami - je to kafe a zároveň není. Navíc mi je nepříjemná její "řídkost" nebo "lehkost"; nevím, jak to správně specifikovat... 

Pokud není čas na pohodovou raní kávičku, je to dobrá náhražka. Jsem vzhůru alespoň napůl a uvědomuju si, že na místo určení mě odveze autobus, nikoliv zásobovací vůz s uzeninou.

  Turecká káva

Huuuu! Božská Manna, bez které by můj den prostě nezačal. Připravuju ji jako "českého turka", ze kterého - jen tak mimochodem - Turci šílí. Pravá turecká káva se připravuje v takzvané džezvě - kovové nádobce s dlouhou úchytkou. Porci mleté kávy nasypete do džezvy; zalije studenou vodou a vložíte do jemného písku, který je zespod zahříván. Jakmile káva vzkypí, na chvíli ji odstavíte a poté proces zahřívání opakujete ještě jednou. V Turecku vám na stůl přinesou džezvu a "X" nizounkých šálků. Servírování je rituálem, který bych přirovnala k čínskému podávání čaje.  

Turek to je kofeinová nálož, která navnadí výraznou hořkou chutí, charakteristickou vůní a pořádnou pěnou. Zombie-look po jednom raním šálku vystřídá nastartovaná sova, jejíž mozek pracuje na všechny obrátky. Rozproudí mi krev - neočekávaně neomdlím; srovná žaludek - neohodím v autobuse sedačky; a dodá energii minimálně na další čtyři hodny - což znamená, že tu seminárku (kterou jsem v rámci prokrastinace odkládala do nejzazšího možného termínu) zvládnu napsat cestou do školy.

Na turka prostě nedám dopustit, i kdyby to Česká ornitologická společnost považovala za vrchol barbarství.

  Káva s příměsí alkoholu

Pokud nejste notorik, kterého probouzí k životu alkohol, tak bych vám po ránu tenhle typ káv nedoporučovala. Jinak se budete motat jak vítr v bedně a zatoužíte po spánku, který vám budík odepřel.

Tyto nápoje nazývám "tekutým krbem", protože jim příležitostně holduji v podzimním období. Studený vítr, deště, plískanice a bouřky… To přímo vybízí k posezení u kamen či krbu.

Ochutnala jsem sedm variant, které připravovali odborníci. Chuťově byly výborné a krásně voněly. Ale jak jsem už psala, jsou to "tekuté krby" – tedy nápoje sloužící pro rychlé získání ztraceného tepla v podzimním/zimním nečase. Pokud jste hodně prochladlí a pijete pouze výjimečně, tak budete poměrně rychle nadrobený.

Let po konzumaci alkoholické kávy nedoporučuji! Čelní střet s čímkoliv je prakticky nevyhnutelný a to vůbec nemluvím o tom, že se netrefíte do vchodu u vaší budky.

  Dezertní kafíčka

Za dezertní kafíčka považuju všechny ty lattéčka, kapučínka, kávy se: šlehačkou, mlékem (i kondenzovaným), čokoládou, skořicí a karamelem. Když máte chuť na sladké a teplé, je tohle skvělá volba.

Ráno bych si je dala jen v případě, že by mi haproval žaludek. Nebo o Vánocích je to parádní záležitost... Perfektně srovnávají nervy v období zkouškového nebo v jiných vypjatých životních situacích. Je to takové kakajíčko a horká čekuláda pro velké děti.

  Presso

Malý velký. Když má něco malého vlastnosti něčeho mnohem většího. Takové je presso. Moderní tyran, který postupně vyvraždil Turka ve většině českých podnicích. Objednáte-li si typicky české kafe, počítejte s tím, že vám číšník věnuje krahulčí pohled. Zkrátka, presso vypadá líp a basta!

Káva o objemu jednoho hltu je silným koncentrátem živé vody, který by probudil i vypreparovaného ptáka. Jako první ranní kávu bych ho nedoporučovala – můj žaludek se s malým pressem nedokázal vypořádat.

Velké presso s mlíčkem a cukříčkem je takové jemné pohlazení, které si dopřávám, když si chci zamlsat. Pomazlím jazýček a bříško, ale stejně se vždycky vrátím k mé Manně.

Štítky: káva
Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
[*1*] [*2*] [*3*] [*4*] [*5*] [*6*] [*7*] [*8*] [*9*] [*10*] [*11*] [*12*] [*13*] [*14*] [*15*] [*16*] [*17*] [*18*] [*19*] [*20*] [*21*] [*22*] [*23*] [*24*] [*25*] [*26*] [*27*] [*28*] [*29*] [*30*] [*31*] [*32*] [*33*] [*34*] [*35*] [*36*] [*37*] [*38*] [*39*] [*40*] [*41*] [*42*] [*43*] [*44*] [*45*] [*46*] [*47*] [*48*] [*49*] [*50*]   [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel třináct a devět